Dekoracja stołu w stylu japońskim − kwiatowe sushi

Trend sushi opanował już cały świat. Japońskie restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu i nie narzekają na brak klientów, również w Polsce. Wciąż odkrywamy kulturę wschodu i uczymy się jej smaków, a niewielkie przekąski z ryżu i owoców morza są zarazem pyszne i zdrowe. Dlatego też coraz więcej osób sięga po sushi. Modne staje się również samodzielne przyrządzanie sushi w domu razem z przyjaciółmi. Jest to okazja do dobrej zabawy i smacznego posiłku jednocześnie.

dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (12)Gdy już zaprosimy gości na wieczór i zaopatrzymy się w wszystkie niezbędne składniki do stworzenia japońskiego przysmaku, warto pomyśleć o pasującej do okazji dekoracji naszego domu. Dekoracja stołu „Kwiatowe sushi” zachwyci przybyłych prostotą i wdziękiem oraz stanie się zapowiedzią nadchodzących atrakcji.

Do przygotowania dekoracji w formie sushi wykorzystamy:

  • tekturowe pudełko
  • taśmę florystyczną
  • folię spożywczą
  • gąbkę do kwiatów żywych
  • bambusowe pałeczki
  • zieleń dekoracyjną: Asparagus
  • kwiaty:
    • róże,
    • goździki gałązkowe,
    • róże gałązkowe.


dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (2)

Sushi z kwiatów ułożymy w niskim, szarym, podłużnym tekturowym pudełku. Aby nadać pudełku elegancji, jego brzeg oklejamy ciemnozieloną, lekko błyszczącą taśmą florystyczną. Do tego celu można też wykorzystać ozdobną wstążkę, a jeśli pudełko same w sobie jest dekoracyjne i przypomina naczynie do podania sushi, pomijamy ten krok. Środek pudełka zabezpieczamy folią spożywczą lub celofanem przed przeciekaniem wody z gąbki do kwiatów.
Z gąbki wykrajamy dwa płaskie kwadraty o grubości ok 0,5 cm i układamy po bokach pojemnika, tak jak na zdjęciu. Wolne miejsce powstałe pośrodku wyściełamy gałązkami Asparagusa, w taki sposób, by całkowicie przykryć widoczną folię. Delikatne pierzaste listki Asparagusa nie potrzebują mokrego podłoża, zachowają swoje piękno przez kilka dni nawet bez dostępu wody.

dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (3)


dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (4)

dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (5)


Na takiej wyściółce układamy kwiatowe „maki-zushi”, czyli ruloniki z pąkami kwiatów. W prawdziwej potrawie sushi, ryż i rybę bądź owoc morza owijamy w płaty wodorostu nori, natomiast w wersji kwiatowej użyjemy liści Draceny. Są one szerokie i pięknie wybarwione w dwa odcienie zieleni, więc razem z kwiatami dadzą bardzo dekoracyjny efekt.

Z liści Draceny wycinamy kilkucentymetrowe paski o szerokości ok. 5 cm. Szerokość pasów należy dopasować do szerokości przygotowanego uprzednio pudełeczka, zostawiając z każdej strony miejsce na drobne kwiatki róży gałązkowej.


Do pociętych liści draceny musimy dopasować namoczoną gąbkę florystyczną. Wycinamy z niej niewielkie prostopadłościany i owijamy przyciętymi już liśćmi Draceny, tworząc wspomniany wcześniej rulon. Brzegi liścia spinamy haftką z zagiętego drutu florystycznego.

Z gałązek drobnej róży, odcinamy pojedyncze kwiaty i wbijamy z obu stron rulonu w gąbkę. Następnie przygotowane dekoracje układamy na poszyciu z Asparagusa.


dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (6) dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (8)

 dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (9) dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (10)


Z dwóch skrajnych stron pudełeczka z kwiatowym sushi, w odpowiednio dociętą piankę do kwiatów wkładamy krótkie kwiatki. Utwórzmy z nich coś w rodzaju kobierców z róż i goździków gałązkowych. Kwiaty komponujemy w dowolne wzory i motywy. Polecam jasne, delikatne barwy jak te pokazane na zdjęciach, wówczas kwiaty będą dobrym tłem do ruloników „maki-sushi”.

dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (11)

dekoracja-stołu-kwiatowe-sushi (13)

Końcowy charakter japońskiej dekoracji uzyskamy układając na górze dwie pałeczki bambusowe.

Kompozycja jest gotowa do ozdobienia stołu podczas kolacji w stylu kultury kraju kwitnącej wiśni.