Owoce w kompozycjach florystycznych

owoce w czerwonej kompozycji

Florystyka kojarzy się głównie z kwiatami. Dotychczas na wielkie uroczystości takie jak ślub używano jedynie kwiatów w połączeniu z elegancką zielenią. Teraz na szczęście na salony wkracza większy luz, a do kompozycji kwiatowych z powodzeniem zostają dołączone owoce. Co więcej, zdarzają się bukiety ślubne czy kompozycje wykonane w całości z owoców w towarzystwie zieleni.

Owoce są dostępne na rynku cały rok, jednak prawdziwy urodzaj w wyborze tego elementu dekoracyjnego przychodzi u schyłku lata i trwa aż do zimy. Praktycznie każda roślina owocuje, jednak nie wszystkie plony roślinne nadają się do bukietów i są w stanie przetrwać dłużej niż kilka godzin. Owoce, które wyjątkowo dobrze sprawdzają się we florystyce, opisane są poniżej.

Dziurawiec ozdobny

owoce dziurawcaTen owoc dostępny jest na giełdzie kwiatowej właściwie przez cały rok. Możemy hodować go też w ogrodzie. Długo kwitnie, a owoce pojawiają się na początku jesieni i utrzymują całą zimę. Najpopularniejszy w odcieniach czerwieni, lecz występuje tez w kolorze białym i różowym, czy ciemnym bordo. Pięknie komponuje się z czerwonymi i różowymi kwiatami.

owoce we florystyce - brunia

Brunia

Ten egzotyczny owoc pięknie wygląda w oprawie zimowych ślubów. W towarzystwie mrozów czy eukaliptusów oraz białych kwiatów, tworzy ciekawe zestawienie w szaro-zielonej tonacji.

 

Miechunka

Jej owoce mają postać pomarańczowych lampioników. Mimo, że sprawiają wrażenie delikatnych i ulotnych, potrafią długo wytrzymać w kompozycji.

 

 

Owoce klonów, jesionów, grabów

Owoce tych drzew liściastych mają postać ‘nosków’. Są bardzo delikatne, więc sprawdzają się w eterycznych, delikatnych wiankach.

Owoce klonów, jesionów, grabów Owoce - klonów, jesionów, grabów

owoce karczocha

Karczoch

To duży i spektakularny owoc, więc świetnie wygląda jako dominanta w kompozycji.

Kasztany, żołędzie

Nie może ich zabraknąć w jesiennych kompozycjach. Możemy mocować je przy pomocy drucików, a w wianki wklejać gorącym klejem. Są zdrewniałe, a więc potrafią wytrzymać naprawdę długo.

owoce ostrokrzew, jarzębina, dzika róża

Ostrokrzew, jarzębina, dzika róża

Czerwony kolor tych owoców pięknie komponuje się z różnymi odcieniami zieleni. Ostrokrzew to podstawowy owoc bożonarodzeniowy. W połączeniu z błyszczącymi, głęboko zielonymi liśćmi tej samej rośliny daje natychmiastowy klimat Świąt. Jarzębina i dzika róża to typowo jesienne dodatki.

 

Papryczki chilli

Pięknie współgrają z dziurawcem i różami w tonacji czerwonej. Doskonale pasują do wyrazistych kompozycji i bukietów.

 

Rajskie jabłuszkaowoce jabuszka

Pięknie wyglądają w jesiennych wieńcach w otoczeniu ciemnej zieleni. Odpowiednio utrwalone mogą wytrzymać nawet kilka miesięcy.

Mahonia, winobluszcz, ligustr

Granatowe odcienie tych owoców w połączeniu z czerwienią i zielenią nadają kompozycji bogaty charakter kojarzący się z martwą naturą.

Technicznie, dodawanie owoców do bukietów czy kompozycji nie jest tak łatwe jak wykorzystywanie kwiatów. Rzadko który owoc możemy pozyskać  z długą łodyżką. Zazwyczaj musimy go zadrutować, co wymaga już pewnych umiejętności. Należy to zrobić tak, aby nasz drut nie wyszedł na pierwszy plan w bukiecie. Pamiętajmy też, że niektóre owoce mogą farbować, a niektóre posiadają kolce na łodyżce – jest to szczególnie ważne przy wyborze materiału roślinnego dla panien młodych i dzieci.

Przy zachowaniu podstawowych zasad owoce są niewątpliwie elementem bardzo wzbogacającym i dającym dużą różnorodność naszym kompozycjom. Warto je wykorzystywać!

autorka: Maja Szulczyk